Makanan
segar boleh dibuat untuk bertahan selama bertahun-tahun selepas para saintis
menemui bahan pengawet alamiah yang mampu memusnahkan seluruh kelas bakteria,
termasuk E.coli dan listeria.
Adalah tidak perlu untuk menyejukkan hasil
yang dirawat dengan bahan pengawet, yang dipanggil, bisin, yang
dihasilkan oleh bakteria tidak berbahaya.
Mereka berkata bahawa makanan seperti susu,
sosej dan sandwich yang mengandungi ejen itu boleh di letak atas rak dalam
tempoh tiga tahun.
Makanan siap, wain yang terbuka dan sos salad
segar juga boleh diambil dengan selamat lama selepas mereka telah dibeli, kata
saintis.
Penyelidik di Minnesota University di Amerika
Syarikat mendapati bahan daripada budaya bakteria tidak berbahaya itu, longum
Bifodobacterium, biasanya terdapat dalam usus manusia.
Bisin berkaitan dengan nisin, yang menyerang
bakteria gram-positif, dan digunakan dalam pembuatan keju dan daging yang
diproses. Oleh itu, ia secara umumnya diiktiraf sebagai selamat dan tidak akan
diuji secara farmakologi.
Ia tidak akan dapat mengelakkan buah-buahan
dan sayur-sayuran dari reput, bagaimanapun, kerana mereka mengurai dalam cara
yang berbeza.
Penyelidikan
lanjut kini sedang berjalan, melihat berapa baiknya ia menghalang bakteria
daripada tumbuh.
Tidak habis-habis saintis cuba mengubah perjalanan
kejadian alam. Walaupun adakalanya nampak bagus, tetapi kita tidak tahu
kesan sebenar nanti akibat mengubah perjalanan alam.
Sudah semestinya ada pro dan kontra berkenaan dengan kajian ini. Yang bagusnya, makanan boleh tahan lama dan boleh mengelakkan pembaziran. Yang tidak bagusnya, mungkin dengan penggunaan bahan itu, harga makanan akan semakin naik dan akan ada kesan sampingan dari pengambilan makanan seperti itu. Tapi ini masih lagi kemungkinan, bukan fakta.
Apabila makanan yang diproses itu tahan lama, maka sudah tentu pembuat barangan dan penjual akan selesa kerana tidak risau makanan akan membusuk dan rosak. Ini sudah tentu dicipta khusus untuk membuat keuntungan dari pihak pembuat dan penjual. Manakala dari segi pengguna, kena trial and error dulu baru nampak kesannya nanti.
Dari segi psikologi pula, pengguna tentu akan rasa lain macam, kalau cuba untuk makan makanan yang dah terdedah lama. Dan risiko kesihatan itu nanti, siapa yang akan jadi bahan ujinya?
Sudah semestinya ada pro dan kontra berkenaan dengan kajian ini. Yang bagusnya, makanan boleh tahan lama dan boleh mengelakkan pembaziran. Yang tidak bagusnya, mungkin dengan penggunaan bahan itu, harga makanan akan semakin naik dan akan ada kesan sampingan dari pengambilan makanan seperti itu. Tapi ini masih lagi kemungkinan, bukan fakta.
Apabila makanan yang diproses itu tahan lama, maka sudah tentu pembuat barangan dan penjual akan selesa kerana tidak risau makanan akan membusuk dan rosak. Ini sudah tentu dicipta khusus untuk membuat keuntungan dari pihak pembuat dan penjual. Manakala dari segi pengguna, kena trial and error dulu baru nampak kesannya nanti.
Dari segi psikologi pula, pengguna tentu akan rasa lain macam, kalau cuba untuk makan makanan yang dah terdedah lama. Dan risiko kesihatan itu nanti, siapa yang akan jadi bahan ujinya?
No comments:
Post a Comment